Kategorie

16.01.2016

Nalewka pomarańczowa

7 lat temu pojawił się na blogu pierwszy przepis.  Szmat czasu.  Dużo się zmieniło, bardzo dużo. Kiedyś wpisy pojawiały się kilka razy w tygodniu, ostatnio nieco rzadziej.  Jednak na rocznicę pojawić się coś musiało.  Tym bardziej, że pomimo ciszy na blogu komentujecie, bardzo miło komentujecie.  Ponieważ sezon na pomarańcze w pełni, pojawia się zeszłoroczna nalewka pomarańczowa (w brytyjskim oryginalnym przepisie nazywa się "orange shrub").  Wznosimy mały toast.





Składniki:
  • 700 ml białego rumu lub brandy
  • skórka starta z 2 niewoskowanych pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 200 g cukru



Wykonanie:
Do słoja wlać rum, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz skórkę.  Dodać cukier i zakręcić słoik.  Odstawić na 30 dni.  Co 2 - 3 dni potrząsać słoikiem.  Po miesiącu przecedzić zawartość słoja przez filtr (dobrze sprawdza się ten od kawy). Przelać nalewkę do butelki.  Ostawić na 3 miesiące w ciemne miejsce.  Można też delektować się nalewką od razu, ale polecam poczekać.  Podawać schłodzoną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.