Ciasto czerwone
Składniki:
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 250 g cukru pudru (lub drobnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao niesłodzonego
- 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni. Formę 20 - 23 cm wyłożyć na dnie papierem do
pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać wanilię i
po jednym jajku cały czas ucierając. Dodać kakao i czerwony barwnik.
Wymieszać na wolnych obrotach. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek
i sól. Tak przygotowaną mąkę dodawać w 3 porcjach na przemian z
jogurtem do utartej masy maślano-jajecznej. Mieszać na niskich
obrotach. Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodać ocet i sodę i
ponownie wymieszać. Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy (jeżeli
mamy 2 takie same formy, to rozlać po połowie do każdej). Placki piec
przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Można też upiec ciasto w
całości. Wtedy pieczemy przez około 50 minut (ciasto będzie miało dużą
górkę). Ostudzić i wyjąć z formy.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 125 g cukru (pudru lub drobnego)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g żółtka (5 - 6 sztuk)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180 g białka (5 - 6 sztuk)
- 90 g cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
Wykonanie:
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem (125 g) na puszystą masę. Powoli dodawać
przestudzoną czekoladę cały czas mieszając. Następnie dodawać żółtka i
wanilię. W drugiej misce ubić na sztywno białka z solą i 90 g cukru. W
trzech porcjach dodawać do masy czekoladowej ubite białka delikatnie,
ale dokładnie mieszając (robiłam to szpatułką, a nie robotem). Na
koniec dodać mąkę i znowu dokładnie ale delikatnie wymieszać
(szpatułką). Przelać połowę ciasta do tortownicy i piec przez 20 - 22
minuty, aż ciasto delikatnie popęka i będzie suche. Upieczone ciasto
wyjąć z tortownicy, umyć ją, ponownie wyłożyć papierem i przelać
pozostałą część ciasta. Upiec tak jak pierwszą.
Syrop kawowy (do nasączenia czekoladowego ciasta)
Składniki:
- 80 ml espresso
- 70 ml wody
- 70 g cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy.
Masa serowa
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 700 g serka naturalnego kanapkowego (użyłam Twój Smak Piątnicy)
- 300 g cukru pudru (można zredukować do 200 - 250 g)
- 250 g mascarpone
Wykonanie:
Masło
utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać serek i ponownie utrzeć tak,
aby rozetrzeć wszystkie grudki. Dodać mascarpone i znowu wymieszać.
Aksamitną masę wstawić na 30 minut do lodówki.
Składanie tortu
Nożem,
albo specjalną żyłką do tortów ściąć wierzchołki czerwonego ciasta.
Przełożyć je do kielicha blendera i zmiksować na "piasek".
Na
paterze położyć czerwony blat. (Pod nim, a z czterech stron można
położyć paski papieru do pieczenia, aby nie ubrudzić patery podczas
dekorowania. Po skończeniu dekorowania papier trzeba delikatnie
wysunąć). Blat nasączyć (ja nasączałam herbatą malinową). Na blacie
rozsmarować część masy serowej, na ok. 1 cm wysokości). Położyć blat
czekoladowy i nasączyć go połową syropu kawowego. Ponownie rozsmarować
część masy. Znowu czerwony blat, nasączyć, masa serowa a na wierzch
czarny blat, nasączyć syropem kawowym. Na wierzchu i po bokach
rozsmarować pozostałą masę serową. Czerwonym "piaskiem" udekorować
tort. Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.