Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka odsączonej i wypłukanej komosy (quinoa)
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka (migdałowego, owsianego lub krowiego)
- 1 dojrzała gruszka lub banan
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- jabłko, rodzynki, nasiona chia, orzechy do przybrania
Wykonanie:
Komosę
wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotować
około 15 - 20 minut, aż zrobi się półprzejrzysta i "rozwinie" się.
Zamieszać i odstawić do przestudzenia (to można zrobić wieczorem).
Wszystkie
składniki "owsianki" umieścić w kielichu blendera i miksować przez
minutę, aż masa będzie gładka. Jeżeli używaliśmy komosy gotowanej dzień
wcześniej, można podgrzać "owsiankę". Owsiankę posypać rodzynkami,
orzechami lub pokrojonymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.