Kategorie

3.03.2016

Hummus buraczany

Nie da się ukryć, że uwielbiam hummus.  Nie jem go jednak zbyt często, bo poza mną nikt w domu za nim nie przepada.  Jak go zrobię, to potem jem, jem i jem, aż mam w końcu dość.  Aż do następnego razu.  Wersja buraczana kusiła od dawna. Najbardziej ze względu na kolor.  Jak się okazało smak też cudowny.





Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy / ok 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 burak (ugotowany lub upieczony)
  • 1 - 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • ew. woda

  • Sezam, natka, oliwa pietruszki do podania



Wykonanie:
Buraka obrać i pokroić na kawałki.  Do misy blendera dodać wszystkie składniki i miksować przez kilka minut, aż masa będzie gładka.  W razie potrzeby dolać odrobinę wody.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.   Przełożyć do naczynia.  Polać odrobiną oliwy, posypać natką pietruszki i uprażonym sezamem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.