Nie da się ukryć, że uwielbiam hummus. Nie jem go jednak zbyt często,
bo poza mną nikt w domu za nim nie przepada. Jak go zrobię, to potem
jem, jem i jem, aż mam w końcu dość. Aż do następnego razu. Wersja
buraczana kusiła od dawna. Najbardziej ze względu na kolor. Jak się
okazało smak też cudowny.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy / ok 300 g ugotowanej ciecierzycy
2 - 3 ząbki czosnku
1 burak (ugotowany lub upieczony)
1 - 2 łyżki pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
ew. woda
Sezam, natka, oliwa pietruszki do podania
Wykonanie:
Buraka
obrać i pokroić na kawałki. Do misy blendera dodać wszystkie składniki
i miksować przez kilka minut, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby
dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do
naczynia. Polać odrobiną oliwy, posypać natką pietruszki i uprażonym
sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.