Kategorie

10.03.2016

Pascha orzechowa

Co roku na Wielkanoc staram się przygotować paschę.  To moje ulubione ciasto.  Bez mąki, za to z dużą ilością bakalii. Tę przygotowałam z 1,5 l mleka prosto od krowy.  Wyszła idealna, dodatek mielonych orzechów świetnie podkręcił smak ciasta.  Zdecydowanie lepiej niż dodatek kawałków orzechów.






Składniki:
  • 1,5 l mleka (świeżego, nie UHT)
  • 6 jajek
  • 2 laski wanilii
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g śmietany
  • 200 g masła
  • 60 g mielonych orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej




Wykonanie:
Mleko zagotować z rozciętymi laskami wanilii.  Jajka wymieszać w misce ze śmietaną.  Kiedy mleko zacznie się gotować wyjąć wanilię i wlać mieszankę jajeczną.  Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż mleko się zwarzy.  Kiedy twaróg oddzieli się od serwatki odcedzić twaróg i wyłożyć na sitko wyłożone gazą.  Odstawić na około 30 minut, żeby dokładnie go odcedzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem.  Dodawać po łyżce ostudzonego twarogu cały czas ucierając.  Do gotowej masy dodać mielone orzechy, żurawinę i rodzynki.  Wymieszać.  Dużą miskę wyłożyć gazą.  Przełożyć gotową masę i dokładnie docisnąć.  Przykryć z wierzchu gazą i przykryć czymś ciężkim.  Odstawić na noc do lodówki.   Następnego dnia wyjąć gotową paschę z miski i ewentualnie udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.