Składniki:
- 1,5 l mleka (świeżego, nie UHT)
- 6 jajek
- 2 laski wanilii
- 100 g cukru pudru
- 300 g śmietany
- 200 g masła
- 60 g mielonych orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Mleko
zagotować z rozciętymi laskami wanilii. Jajka wymieszać w misce ze
śmietaną. Kiedy mleko zacznie się gotować wyjąć wanilię i wlać
mieszankę jajeczną. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż mleko
się zwarzy. Kiedy twaróg oddzieli się od serwatki odcedzić twaróg i
wyłożyć na sitko wyłożone gazą. Odstawić na około 30 minut, żeby
dokładnie go odcedzić.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonego twarogu cały czas
ucierając. Do gotowej masy dodać mielone orzechy, żurawinę i rodzynki.
Wymieszać. Dużą miskę wyłożyć gazą. Przełożyć gotową masę i dokładnie
docisnąć. Przykryć z wierzchu gazą i przykryć czymś ciężkim. Odstawić
na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć gotową paschę z miski i
ewentualnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.