Składniki:
- orzechy arachidowe (u mnie 500 g w łupinkach, ok 350 g po obraniu)
- szczypta soli
Wykonanie:
Orzechy obrać. Jeżeli nie były prażone, to podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do misy blendera i miksować przez kilka minut. Co jakiś czas należy przerywać miksowanie, żeby nie przegrzać i nie spalić blendera. W międzyczasie dodać szczyptę soli. Jeżeli chcemy mieć masło z kawałkami orzechów, to należy po chwilowym zmiksowaniu odłożyć łyżkę orzechów. Orzechy miksujemy, aż będą stosunkowo gładkie i będzie wyraźnie widać tłuszcz. Masło ma być delikatnie płynne. Przekładamy do słoiczka i zakręcamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.