Kategorie

26.07.2016

Affogato

Deser idealny na upały.  A może nie deser, a raczej kawa?  Affogato to nic innego jak lody utopione w espresso.  Śmietanka, która powstaje po wlaniu gorącej kawy jest po prostu przepyszna.  Jeżeli jeszcze nie robiliście, musicie spróbować.








Składniki (na 1 porcję):
  • 1 gałka lodów (najlepiej waniliowych lub śmietankowych)
  • 1 espresso
  • ew. odrobina amaretto i / lub amaretti



Wykonanie:
Do szklanki / pucharka włożyć gałkę lodów.  Zalać świeżym, gorącym espresso.  Można polać odrobiną amaretto lub posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti.  Zjadać łyżeczką od razu lub poczekać chwilę, aż lody się rozpuszczą.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.