Kategorie

28.07.2016

Leczo z cukinii

Lekka, bezmięsna wersja leczo, albo może raczej wariacja na temat leczo.  Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, a potem to już tylko chwila i wielki gar, pełen dobroci czeka.  Danie idealne na obiad i na kolację.  Lekkie, ale bardzo sycące zarazem. Jeżeli wolicie wersję z mięsem, zajrzyjcie tutaj






Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 łyżeczka oleju
  • zioła (tymianek, bazylia)
  • sól, pieprz



Wykonanie:
Warzywa umyć.  Cebulę posiekać.  Cukinie obrać i pokroić w kostkę.  Paprykę pokroić w kostkę.  Pomidory naciąć na górze w krzyżyk, włożyć do miski i zalać wrzątkiem.  Po chwili wylać wrzątek i wlać zimną wodę.  Pomidory wyjąc i zdjąć z nich skórkę a następnie miąższ pokroić w kostkę.  
W dużym garnku  podgrzać olej.  Wrzucić posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć cały czas mieszając.  Dodać wszystkie warzywa i wlać dosłownie 1 - 2 łyżki wody.  Dusić, aż warzywa będą miękkie (nie zajmuje to dużo czasu).  Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.