Kategorie

1.08.2016

Ciasto czekoladowe z białek

Po pieczeniu niemalże hurtowych ilości jagodzianek, miałam zamrożonych sporo białek.  Na bezę nie bardzo mam amatorów w domu, więc trzeba było wymyślić coś innego.  Znalazłam doskonały przepis u Arabeski.  Ciasto podobne do murzynka, miękkie, delikatne, mocno czekoladowe.





Składniki:
  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 200 g cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mąki
  • 8 białek

  • 50 g czekolady
  • 25 g masła
  • płatki migdałowe do posypania (ok 1 łyżki)

Wykonanie:
Formę keksówkę o długości 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i ostudzić.  Masło utrzeć z cukrem. Kiedy będzie puszyste dodać przesianą mąkę.  Wymieszać.   Ostudzoną czekoladę dodać do utartego masła i wymieszać.  W osobnej misce ubić białka.  Delikatnie wymieszać je z czekoladową masą (najlepiej na początku dodać po kilka łyżek białek, potem resztę).  Masę przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka).  Wyjąć i przełożyć na kratkę.  Przygotować polewę.  Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i wymieszać.  Polać nią ciasto.  Posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

3 komentarze:

  1. Anonimowy09:43

    jakie kakao dodać, skoro go nie ma w składnikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam. Oryginalny przepis podawał opcję z kakao, a ja robiłam tylko z czekoladą. Mój błąd. Przepraszam.

      Usuń
  2. Proste i pyszne , zapisuję przepis :) (mi białka zostają po szarlotce najczęściej)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.