Składniki:
- 500 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- ok. 180 - 200 ml letniego mleka
- 70 g miękkiego masła
- ok 700 g wiśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i wsypać drożdże oraz część cukru. Zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka (z tych 200 ml). Delikatnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać pozostały cukier, sól, jajka, masło i stopniowo dolewać mleko. Wyrabiać ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do miski nasmarowanej olejem. Przykryć i odstawić na ok 1,5 godziny tak, aby ciasto urosło.
Wiśnie umyć, wydrylować i położyć na sicie tak, aby sok wypłynął. Następnie wymieszać wiśnie z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok 60 g). Każdą część rozpłaszczyć i nakładać wiśnie (po ok 1 sporej łyżce). Dokładnie skleić ciasto i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (po 8 na jednej blaszce). Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem lub jajkiem. Wkładać po 1 blaszce i piec przez około 15 - 18 minut. Ostudzić na kratce. Drożdżówki można polukrować.
Nie mam co prawda wiśni ale właśnie wyjęłam drożdże. Ależ pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń