Kategorie

16.08.2016

Kotlety brokułowo - kalafiorowe


Miałam trochę uparowanego kalafiora i brokułu.  Postanowiłam, że zamiast znowu robić sałatkę, przygotuję kotleciki na wzór tych z samego kalafiora.  Wyszły przepyszne, a do tego mają zdecydowanie ładniejszy kolor niż te kalafiorowe.  Będę powtarzać w sezonie i Wam też polecam.





Składniki:
  • pół kalafiora
  • pół brokułu
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej


Wykonanie:


Kalafior i brokuł umyć i podzielić na różyczki.  Gotować na parze aż warzywa będą miękkie, ale sprężyste (wystarczy ok. 5 minut).  Uparowane warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.  Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.  W misce wymieszać rozgniecione warzywa, cebulę i jajko.  Dodać  ok. 3 – 5 łyżek bułki tartej (ilość bułki zależy od wilgotności warzyw).  Doprawić do smaku.  Z masy formować płaskie kotleciki.  Smażyć z obu stron na patelni grillowej bez tłuszczu lub na zwykłej na odrobinie tłuszczu.  Podawać na ciepło lub zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.