Kategorie

24.08.2016

Placek wiśniowy - Twin Peaks Cherry Pie

Nie wiem jak Wam, ale mi kojarzy się tylko i wyłącznie z serialem Twin Peaks.  Do tego jeszcze kawa z ekspresu przelewowego.  Nie wiem z jakiego przepisu był robiony w serialu, ale ten mój wyszedł naprawdę dobry. Przynajmniej tak mówili ci, którzy go jedli.  Na zdjęciach widać jeszcze ciepłe ciasto.  Nadzienie wtedy płynie, dokładnie tak, jak podawali to ciasto w serialu.  Kiedy placek wystygnie, nadzienie nabiera zwartej konsystencji.






Składniki:

Nadzienie:
  • 1 kg wiśni
  • 90 g cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody 

Ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g drobnego cukru
  • 125 g schłodzonego masła
  • kilka łyżek zimnej wody


Wykonanie:

Formę do tarty o śr 22 cm wysmarować masłem (moja miała 24 i była odrobinę za duża).

Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać z posiekanym masłem, aż ciasto będzie przypominać piasek.  Dodawać stopniowo po łyżce wody ( 2- 4) i szybko wyrobić kruche ciasto.  Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.

Wiśnie umyć i wydrylować.  Przełożyć do garnka i zasypać cukrem.  Postawić na ogniu i gotować mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie najpierw puszczą sok, a następnie ten sok się zredukuje.  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do wiśni.  Zagotować mieszając.  Odstawić do przestygnięcia.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na średnicę kilka cm większą niż tarta.  Wyłożyć spód i brzegi formy i odciąć resztę ciasta.  Pozostałe ciasto ponownie szybko wyrobić i rozwałkować na średnicę 22 cm.  Spód ciasta nakłuć widelcem.  Wstawić formę na 3 - 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Wyjąć i na lekko podpieczony spód wyłożyć przygotowane wiśnie.  Na wierzchu położyć rozwałkowane ciasto i nakłuć je widelcem.   Wierzch posmarować mlekiem lub jajkiem.  Piec około 40 - 50 minut, aż ciasto będzie koloru złotego.
Wyjąć placek z piekarnika.  Podawać na ciepło (patrz uwaga we wstępie) lub na zimno.



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.