Kategorie

2.09.2016

Gulasz dyniowy

Miska takiego gulaszu ratuje życie.  Można się nią najeść do syta, a zarazem nie jest się przejedzonym.  Idealna na zbliżające się jesienne dni.





Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 200 g fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 3 pomidory
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka



Wykonanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju w dużym garnku.  Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię.  Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.  Dodać do garnka i dusić na małym ogniu.  Po kilku minutach dodać pasatę, ciecierzycę i fasolę.  Dusić, aż warzywa będą ugotowane, ale nie rozgotowane.  Podawać posypane natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.