Kategorie

30.09.2016

Muffiny winogronowe

Miały nie pojawić się na blogu, ale syn wrócił z wycieczki i stwierdził, że zajadali się nimi z przyjemnością.  No to się pojawiają.  Tylko uprzedzam - niektórym mogą przeszkadzać pestki, bo poza tym są bez zastrzeżeń.





Składniki:
  • 250 g mąki
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 90 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g winogron (waga bez łodyżek)
  • 250 ml mleka

Wykonanie:
Winogrona umyć, oddzielić od łodyżek.  Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.  W drugiej misce wymieszać jajko, mleko i olej.  Do mąki dodać płynne składniki i szybko wymieszać (nie trzeba zbyt dokładnie).  Dodać winogrona i ponownie zamieszać.  Masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.  Piec ok 25 minut w 190 stopniach (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.