EDIT; doskonale spisuje się też jako sos do pizzy.
Składniki (robiłam z podwójnej porcji)
- ok 500 g pomidorów
- 250 g śliwek węgierek
- 1/2 łyżeczki soli (3g)
- 1/2 łyżeczki pieprzu (0,5 g)
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (0,5 g)
- 1/2 łyżeczki oregano (0,5g)
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (nie nie obierałam pomidorów, a tylko je dobrze umyłam). Smażyć na patelni na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Wyłożyć na drugiej patelni i smażyć mieszając, aż sok wyparuje. (Można odłożyć 4 łyżki śliwek i dodać je potem w kawałkach do gotowego sosu, ale moim zdaniem i tak giną później w sosie). Wymieszać śliwki z pomidorami, dodać przyprawy i dokładnie zmiksować. Jeżeli odkładaliśmy kawałki śliwek, to dodać je i wymieszać łyżką. Przechowywać w lodówce w słoiku przez kilka dni.
Super taki domowej roboty sos! Musiał smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń