Składniki (na ok. 4 porcje):
- 1 kg bobu
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bób
ugotować na miękko (ok 15 minut), zalać zimną wodą i obrać ze skórek.
(Trwa to około 5 - 10 minut, ale naprawdę warto. Zupa ma ładniejszy
kolor, ale jest też smaczniejsza, do tego łatwiej zmiksować ją na
gładko). Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie oliwy. Pod
koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem przesmażyć. Dodać obrany,
ugotowany bób i zalać całość wodą tak, aby tylko przykrywała bób.
Zagotować i gotować na małym ogniu przez 3 - 5 minut. Zmiksować zupę na
gładki krem, doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem
ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.