Kategorie

22.06.2015

Zupa z bobu

Nareszcie sezon na bób.  Na sam początek zapraszam na ekspresową zupę krem.  Tak naprawdę z woreczka bobu miało powstać coś zupełnie innego, ale deszcz pokrzyżował mi plany i musiałam ugotować zupę z tego, co akurat było w domu.  W sumie dobrze się stało.  Nawet bardzo dobrze.



Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 1 kg bobu
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz



Wykonanie:
Bób ugotować na miękko (ok 15 minut), zalać zimną wodą i obrać ze skórek.  (Trwa to około 5 - 10 minut, ale naprawdę warto.  Zupa ma ładniejszy kolor, ale jest też smaczniejsza, do tego łatwiej zmiksować ją na gładko).  Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie oliwy. Pod koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem przesmażyć.  Dodać obrany, ugotowany bób i zalać całość wodą tak, aby tylko przykrywała bób.  Zagotować i gotować na małym ogniu przez 3 - 5 minut.  Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku.  Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.