Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 130 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g truskawek
Wykonanie:
Tortownicę
(21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni. Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć do
białości z cukrem. Następnie dodać przestudzone masło i przez chwilę
razem ucierać. Dodać sok z cytryny oraz mąkę z proszkiem. Składniki
ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe
ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane
truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną
stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut
(do suchego patyczka). Przestudzić w formie przez kilka - kilkanaście
minut, a następnie wyjąć na kratkę. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.