Kategorie

2.01.2017

Batony owsiane

Batony owsiane czyli bardzo znane flapjacki.  Nawet nie miałam ich w planach, ale że zostało mi mleko skondensowane, nie było wyjścia.  Batony są idealne na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.  Te moje powstały tuż przed świętami, więc poza suszonymi śliwkami, znalazła się też w nich domowa przypraw do piernika.  Typowo zimowe smaki.





Składniki:
  • 350 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 60 g rodzynek
  • 40 g śliwki suszonej (pokrojonej)
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 20 g płatków migdałów
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)

Wykonanie:

Formę 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.  Mleko podgrzać i ciepłym zalać mieszankę.  Dokładnie wymieszać.  Całość przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.  Nie dociskać zbyt mocno.  Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez około 40 minut.  Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki (nie wyjmować z formy).  Pozostawić do całkowitego wystudzenia.  Batony przechowywać w szczelnej puszce do tygodnia.


1 komentarz:

  1. no szkoda by było zmarnować mleko:) pyszne batoniki, wszystkiego dobrego na Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.