Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 150 mąki żytniej chlebowej
- 450 g mąki orkiszowej jasnej
- 15 g soli
- 550 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić w misie robota. Ciasto będzie bardzo luźne, ale ma być gładkie. Ciasto przelać do formy (30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do worka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia. Mój chleb rósł przez 2 godziny w kuchni, potem wstawiłam go na noc do lodówki. Rano wyjęłam formę i stał jeszcze przez godzinę w cieple. Piec przez 20 minut w 240 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez 40 minut. Gotowy chleb ma wydawać głuchy dźwięk kiedy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Jaki smakowity!
OdpowiedzUsuńMmm apetyczny chlebuś)))
OdpowiedzUsuń