Kategorie

14.01.2017

Likier czekoladowo - pomarańczowy

Obłędny, czekoladowo - pomarańczowy likier.  Pierwotnie miałam poczekać z publikacją do przyszłego grudnia, ale pogoda za oknem mocno zimowa, a przepis tak dobry, że postanowiłam jednak podzielić się nim z Wami teraz. Likier zrobiłam go chwilę po tym jak pokazała do Chillibite i już kilka dni potem dorabiałam kolejną porcję.





Składniki:
  • 15 g ciemnego kakao
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 300 g mleka słodzonego zagęszczonego
  • 200 g whiskey
  • 10 kropli olejku pomarańczowego dobrej jakości*


*niestety miałam tylko zwykły sklepowy i dałam go więcej, bo całą buteleczkę 5 ml

Wykonanie:
30 g śmietanki rozmieszać w garnuszku z kakao, aż powstanie gęsta pasta.  Dodać kolejne 50 g i ponownie dokładnie wymieszać.  Dolać jeszcze raz 50 g kremówki i po wymieszaniu całość podgrzać cały czas mieszając.  Dzięki temu pozbędziemy się grudek kakao i likier będzie gładki.  Do tak podgrzanego kakao, dolać pozostałą kremówkę i mleko zagęszczone.  Całość wymieszać.  Jeżeli baza kakaowa jest już chłodna, dolać whisky i wlać olejek.  Wymieszać i przelać do butelek.  Likier przed podaniem należy wstrząsnąć.  Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.  Może stać w szafce spokojnie do 2 tygodni, a może i dłużej.


3 komentarze:

  1. ale kusisz ;) aż mi zapachniało tym likierem

    OdpowiedzUsuń
  2. no to kiedy mogę wpaść na kieliszeczek? albo może na dwa?? wspaniały likier!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.