Kategorie

9.06.2017

Nalewka truskawkowa

Rok temu kolejny raz robiłam nalewkę truskawkową.  Tym razem postanowiłam skorzystać  z nieco innego przepisu.  Truskawki stały zalane alkoholem dużo krócej.  Niestety nie jestem w stanie porównać tych nalewek, gdyż poprzednia dawno temu została już wypita.  Wiem jedno.  Obie smakowały wybornie.
Poprzedni przepis na nalewkę truskawkową znajdziecie tutaj.



Składniki (na ok. 3,5 - 4 l nalewki):

  • 4 kg truskawek
  • 1 l wódki
  • 600 ml spirytusu 95%
  • 1 kg cukru
  • 300 ml wody
  •  sok z 2 cytryn

Wykonanie:

Dojrzałe, zdrowe truskawki umyć dokładnie, odszypułkować i pokroić na kawałki.  Wrzucić do słojów (użyłam 2 słojów 4 l).  Truskawki zasypać 0,5 kg cukru.  Słój nakryć gazą i postawić w ciepłym, słonecznym miejscu.  Odstawić na dobę, potrząsając słojem kilka razy w międzyczasie. 
Kiedy truskawki puszczą sok zalać je alkoholem. Słoje zakręcić i odstawić na około tydzień. Owoce powinny stracić kolor.  Po tygodniu zlać nalewkę.  W tym momencie można przecedzić ją przez filtr do kawy.
W garnku przygotować syrop z wody i pozostałego cukru. Cukier musi się rozpuścić całkowicie, a syrop nieco zgęstnieć.  Gotowy syrop zdjąć z gazu i całkowicie wystudzić.  Dodać sok wyciśnięty z cytryny.  Do syropu wlać zlaną nalewkę (jeżeli jej nie filtrowaliśmy trzeba to zrobić teraz, ale będzie to znacznie trudniejsze, bo nalewka się zagęści).    Nalewkę rozlać do butelek, zakręcić i odstawić na kilka miesięcy, żeby nalewka dojrzała.


3 komentarze:

  1. ojj chyba będzie trzeba zrobic

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłem nalewki z truskawek :) A musi smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.