13.06.2015

Nalewka truskawkowa

Oto moja ubiegłoroczna nalewka, która wprost zachwyca zapachem i kolorem (chociaż na zdjęciu zupełnie tego nie widać).  Zrobiłam z połowy porcji i żałowałam już podczas przecedzania.  W tym roku na pewno zrobię jej więcej.  Przepis znalazłam u Wiosenki.



Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 250 ml spirytusu
  • 750 ml wódki
  • 500 g cukru


Wykonanie:
Truskawki umyć i odszypułkować.  Wrzucić do słoja i zasypać cukrem.   Odstawić na noc. Następnego dnia zalać alkoholami i delikatnie wymieszać. Odstawić w ciemne miejsce na około 2 miesiące. Po tym czasie odlać i przecedzić nalewkę.  Przelać do butelek.  Owoce niestety wyrzucić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...