Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnki
- słodka papryka w proszku
- wędzona papryka w proszku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blaszce razem z czosnkiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 - 40 minut. Kiedy papryka się upiecze przełożyć ją do worka, worek zamknąć (zakręcić) i odstawić na kilkanaście minut aż papryka przestygnie. Następnie wyjąć paprykę i zdjąć z niej skórkę.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Podsmażyć cebulę z marchewką.
Podsmażoną cebulę i marchewkę przełożyć do misy blendera. Dodać upieczony czosnek i obraną paprykę. Wszystko zmiksować. Doprawić do smaku papryką słodką i wędzoną, solą i pieprzem. Gotową pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Ale pysznie :) Miło Cię znów widzieć :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam robię co roku różne ajvary itp i jeszcze w tym samym roku znikają wszystkie słoiczki. Mam wrazenie że ile bym nie zrobiła wszystko zostanie zjedzone
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. Musze do swojego przepisu dodac cebule i marchew, bo robilam bez niej. Mysle, ze ta cebula i marchew ladnie podkrecaja smak. dziekuje za inspiracje. Pozdrawiam w 2020 roku, szukalam Pani przepisu z 2014 roku na ciasto czekoladowe bez maki, cukru, bo mialam strone w ulubionych, ale po kliknieciu wyskoczylo mi ze strona nieitnieje. Widze, ze zmienil sie dostawca strony. Szkoda, ze tak malo teraz Pani pisze. Pozdrawiam serdecznie Karola
OdpowiedzUsuńCzy o to ciasto chodzi?
Usuńhttp://stokolorowkuchni.blogspot.com/2015/01/ciasto-czekoladowe-bez-cukru-i-maki.html
Dostawca się zmienił, bo blox usunął platformę. A co do wpisów. Niestety doba ma tylko 24 h.
Pozdrawiam również