Kategorie

17.07.2010

Chłodnik

Miał być inny, taki z buraczkami, ale niestety na pobliskich straganach nie było buraczków.  Powstała więc kombinacja.  Efekt?  2 do 2.  My z mężem się zachwycaliśmy, a dzieci niekoniecznie.



Składniki:


  • 800 ml - 1 litr jogurtu naturalnego lub kefiru (schłodzonego)
  • 1 duży ogórek lub 3 małe gruntowe
  • ok 5 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • koperek
  • 2 - 3 łyżki koncentratu barszczu
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Warzywa pokroić w małe słupki (ogórki najpierw obrać). Szczypiorek i koperek posiekać. Jogurt wlać do miski, wymieszać z koncentratem barszczu. Wsypać pokrojone warzywa, dodać część szczypiorku i koperku i ponownie wymieszać. Chłodnik wlać do talerzy i posypać odrobiną szczypiorku i koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.