Kategorie

19.07.2010

Owocowo kokosowa jogurtowa przekąska

Deser ten przygotowałam już jakiś czas temu, ale z premedytacją czekał na rozpoczęcie Morelkowa.  Powiem tylko, że jest cudowny, lekki i niesamowicie pyszny - jak większość deserów od Ainsley'a.




Składniki (na 4 porcje):

  • 350 g truskawek, pokrojonych
  • 2 nektarynki lub brzoskwinie, pokrojone
  • 100 g jagód lub ciemnych winogron
  • 1 duży banan (dałam zamrożony)
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 200 g odtłuszczonego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych *



Wykonanie:

Wymieszać truskawki, jagody i brzoskwinie i rozłożyć do pucharków. Banana pokroić na kawałki, wrzucić do blendera razem z sokiem pomarańczowym i jogurtem. Miksować, aż wszystko będzie gładkie. Nalać smoothie na owoce i posypać uprażonym kokosem.

* na dobrze rozgrzaną patelnię (suchą) wrzucić wiórki kokosowe i podsmażać mieszając przez chwilę, aż lekko zbrązowieją.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.