Kategorie

29.08.2010

Tarta dyniowa z rodzynkami i kruszonką

To nasze ostatnie odkrycie.  Smakuje rewelacyjnie, pachnie wspaniale.  O dziwo nic a nic nie czuć dyni.  Robiłam ją już dwa razy i będę robić jeszcze kilka tej jesieni.
Przepis pochodzi z książki Gary'ego Rhodes'a "Step-by-step Cooking".



Składniki na ciasto:


  • 225 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • 150 g schłodzonego masła, posiekanego
  • 1 jajko, lekko ubite


Składniki na nadzienie:


  • 1 mała dynia (do 1 kg)
  • 85 g rodzynek
  • 25 g kandyzowanej skórki (nie daję)
  • 85 g jasnego brązowego cukru
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka mixed spice



Składniki na kruszonkę (proponuję zrobić z połowy porcji):


  • 225 g mąki pszennej
  • 115 g masła pokrojonego
  • 115 g cukru demerara
  • 115 g posiekanych orzechów (daję płatki migdałów)



Wykonanie:

Robimy ciasto. Przesiać mąkę i cukier do miski. Dodać posiekane masło i palcami rozdrabniać masło, mieszając z mąką, tak aby powstały okruszki. Dodać jajko i wymieszać nożem z zaokrągloną końcówką, aż ciasto się połączy. Zebrać w miękką kulę, zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 20 minut. Natłuścić 25 cm formę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym spodem). Schłodzone ciasto wyłożyć do formy (ja dociskam rękami ), nie równać boków. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem, tak aby ciasto "nie wstało" podczas pieczenia. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach.

Dynię pokroić w kosteczkę 1-2 cm. Wymieszać z resztą składników nadzienia i 1 łyżką wody Gotować na małym ogniu 5-10 minut, aż dynia zmięknie, ale się nie zacznie rozpadać. Wyłożyć na podpieczony spód.

Zrobić kruszonkę. Przesiać mąkę do miski i palcami rozkruszyć masło, aż uformują się okruchy. Potem wmieszać cukier i posiekane orzechy (u mnie migdały). Wyłożyć na dynię i piec tartę przez 40-45 minut aż góra lekko zbrązowieje a nadzienie będzie miękkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.