Jakiś
czas temu kupiłam dla mojej córci książkę kucharską "Kuchnia malucha", o
przepraszam kupiła sobie sama. Od tamtego czasu córcia przychodzi do
mnie i mówi "dzisiaj robimy to." No i wyjścia nie ma, robimy. No
chyba, że akurat przepis zawiera jakieś sezonowe warzywa/owoce, wtedy
uda się ją przekonać, że się nie da. Tym razem przepis Agnieszki Kręglickiej. Mi smakowało, córci też, wyjadała nawet na zimno.
Składniki:
200 g ziemniaków
300 g surowego miąższu dyni
200 g mąki + więcej do wysypania stolnicy
jajko
łyżka tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Dynię ułożyć na pergaminie i upiec w piekarniku, zmiksować. Ziemniaki i dynia powinny być maksymalnie suche. Zagnieść elastyczne ciasto z masy ziemniaczanej i dyniowej z jajkiem, mąką i przyprawami. Mąkę dosypywać stopniowo, jak najmniej, jeżeli ciasto jest rzadkie, dodawać mąki. Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem i parmezanem lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.