To pierwsza moja zupa dyniowa nie na słodko. Muszę przyznać, że posmakowała mi chyba bardziej niż ta z łazankami. Jest cudna i tyle. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Malucha" no i jak się okazuje jest nie tylko dla malucha.
Składniki:
500 g surowej dyni
2 ziemniaki
mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 l rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz
cukier
4 łyżki oliwy
Wykonanie: Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać curry, wymieszać. Po 5 minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować, przyprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.