Kategorie

8.09.2010

Cukier cynamonowy

Sezon na jabłka już się zaczął, a skoro jabłka to i cynamon.  Dlatego też korzystając z okazji, że stałam się posiadaczką większej ilości kory cynamonu postanowiłam przygotować sobie cukier cynamonowy.  Będę go używać do szarlotek czy innych wypieków z jabłkami, ale też do kawy.  Już się nie mogę doczekać



Składniki:


  • 1 filiżanka cukru drobnego
  • 1-2 łyżeczki tartego cynamonu
  • ew. kawałek kory cynamonu



Wykonanie:

Wymieszać cukier z utartym cynamonem (ja ścierałam kawałek kory bezpośrednio przed robieniem cukru - trochę to trwało, ale było warto). Przesypać do szczelnego słoika. Można dodatkowo do środka włożyć kawałek kory cynamonu. Cukier jest gotowy do spożycia praktycznie natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.