Są
takie dni kiedy wiem, że w pracy spędzę większość dnia, bez szansy na
zjedzenie obiadu. Trzeba się jakoś ratować. Kiedy przed jednym z
takich dni zobaczyłam w książce Nigella Ekspresowo makaron z sezamem i
masłem orzechowym pomyślałam, że to wspaniałe danie na takie właśnie
dni. Przepis nieco zmodyfikowałam. Powiem tylko, że na jej widok mój
syn, wielki antyfan papryki zapytał czy może spróbować.
Składniki: Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1.5 łyżki sosu chili z czosnkiem
60 g masła orzechowego
sok z połowy cytryny
Sałatka:
250 g zielonego mrożonego groszku
50 g kiełków lucerny
3 papryki
pół cebuli drobno posiekanej
200 g chińskiego makaronu ryżowego
20 g ziarna sezamowego
Wykonanie: Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Groszek ugotować na parze. Wszystkie składniki dressingu wymieszać w miseczce. Papryki pokroić w drobne kawałki. W drugiej misce wymieszać groszek, kiełki, makaron, cebulę i paprykę. Zalać dressingiem i wymieszać. Sałatkę posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.