Zobaczyłam przepis crumble z rabarbarem u Olalali i przypomniałam sobie, że mam od jakiegoś czasu przygotowany wpis na tę oto kruszonkę. Przepis dostałam od pewniego młodego człowieka, któremu jeszcze raz dziękuję (chociaż raczej nie wie o istnieniu tego bloga). Kruszonka przepyszna, robi się szybciutko. Niestety równie szybko znika co się ja robi, a szkoda.
Składniki:
szklanka maki pszennej
szklanka kaszy manny
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła extra (użyłam mniej)
tłuszcz i bułka tarta do smarowania tortownicy (ja piekłam w blaszce do tarty)
jabłka 4-5 sztuk (szara reneta)
Wykonanie: Sypkie produkty dokładnie wymieszać. Ze szklanki cukru można ująć czubatą łyżką i posypać tarte jabłka. Tortownice grubo wysmarować tłuszczem (masło lub margaryna i posypać cienko bułką tartą). Wsypać połowę suchej mieszanki. Na to równo rozłożyć jabłka i potem wsypać na wierzch resztę. Masło (schłodzone) pokroić w cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180stopni, aż ciasto bedzie dobrze zrumienione. (ja piekłam znacznie krócej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.