No i co tu zrobić jak jedno dziecko prosi o robienie muffinek a drugie o budyń? Całe szczęście, że wcześniej zajrzałam tutaj.
Mój przepis zupełnie inny, ale pomysł na niespodziankę z budyniu to
rewelacja. Muffinki z tych bardzo wilgotnych - a przecież o to chodzi.
Składniki mokre:
90 ml oleju
250 ml mleka
1 jajko
1 rozgnieciony banan
Składniki suche:
250 g mąki
175 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki na masę budyniową:
1 opakowanie budyniu
250 ml mleka
Wykonanie: Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dać tylko połowę. Pozostawić do ostygnięcia . Składniki suche i mokre wymieszać oddzielnie a następnie dodać mokre do suchych i lekko połączyć. Do foremek muffinkowych nakładać po łyżce ciasta, na to 1 łyżeczkę ostudzonej (nie musi być bardzo zimna, moja była dość ciepła) masy budyniowej i znowu ciasto muffinkowe. Na wierzch można położyć kawałeczki banana. Piec w temp 200 stopni przez 20 minut. Smacznego. Tylko uwaga - masa budyniowa jest bardzo gorąca :)