30.01.2009

Bananowe muffinki z budyniem

No i co tu zrobić jak jedno dziecko prosi o robienie muffinek a drugie o budyń?  Całe szczęście, że wcześniej zajrzałam tutaj. Mój przepis zupełnie inny, ale pomysł na niespodziankę z budyniu to rewelacja.  Muffinki z tych bardzo wilgotnych - a przecież o to chodzi. 



Składniki mokre:


  • 90 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 rozgnieciony banan


Składniki suche:


  • 250 g mąki
  • 175 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


Składniki na masę budyniową:


  • 1 opakowanie budyniu
  • 250 ml mleka


Wykonanie:

Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dać tylko połowę. Pozostawić do ostygnięcia . Składniki suche i mokre wymieszać oddzielnie a następnie dodać mokre do suchych i lekko połączyć.

Do foremek muffinkowych nakładać po łyżce ciasta, na to 1 łyżeczkę ostudzonej (nie musi być bardzo zimna, moja była dość ciepła) masy budyniowej i znowu ciasto muffinkowe. Na wierzch można położyć kawałeczki banana. Piec w temp 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego. Tylko uwaga - masa budyniowa jest bardzo gorąca :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...