Składniki:
- 1 opakowanie drożdży instant
- 450 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- 25 g masła
- 225 ml mleka
- 3 łyżki serka ricotta
Wykonanie:
Natłuścić blachę. Masło i mleko włożyć do garnka i lekko podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić aż będzie letnie.
Drożdże, mąkę, sól, kardamon i cukier wsypać do miski i dobrze wymieszać. Ostudzone mleko z masłem oraz ser dodać do mąki. Wymieszać aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 10 minut aż będzie gładkie. Podzielić na 20 kawałków (ja podzieliłam na 12, bo przy 20 byłyby za małe jak dla mnie). Każdy kawałek rozwałkować na długi wałek i zawiązać w podwójny supeł (ja robiłam bułeczki o zwykłym, okrągłym kształcie).
Bułeczki wyłożyć na blachę, przykryć naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Piec 15 minut, aż będą złote. Ostudzić na kratce.