Kategorie

13.08.2009

Bułeczki z kardamonem i serkiem ricotta

Znowu piekę pieczywo.  Strasznie mnie to cieszy a i chyba odstresowuje :)  Na pierwszy rzut poszły przepyszne bułeczki.  W prawdzie zmniejszyłam ilość bułeczek oraz ich kształt z przepisu, jak dla mnie w wersji oryginalnej wyszły by dość małe, tak na dwa kęsy, ale to nie szkodzi.  No i do tego zapach kardamonu, mmmm, chyba wiecie o czym mówię.

 

Składniki:
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 450 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 g masła
  • 225 ml mleka
  • 3 łyżki serka ricotta

Wykonanie:

Natłuścić blachę. Masło i mleko włożyć do garnka i lekko podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić aż będzie letnie.
Drożdże, mąkę, sól, kardamon i cukier wsypać do miski i dobrze wymieszać. Ostudzone mleko z masłem oraz ser dodać do mąki. Wymieszać aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 10 minut aż będzie gładkie. Podzielić na 20 kawałków (ja podzieliłam na 12, bo przy 20 byłyby za małe jak dla mnie). Każdy kawałek rozwałkować na długi wałek i zawiązać w podwójny supeł (ja robiłam bułeczki o zwykłym, okrągłym kształcie).
Bułeczki wyłożyć na blachę, przykryć naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Piec 15 minut, aż będą złote. Ostudzić na kratce.