Kategorie

14.08.2009

Dżem morelowy

Był już dżem niezwykły, a teraz przepis najzwyklejszy na świecie.  Ale w prostocie uroda. Jedliśmy już go z naleśnikami z mąki gryczanej i na bułeczkach.  W obydwu wypadkach pychotka.  Tym bardziej, że te morelki dostałam od sąsiadki i są ekologiczne :)

Przepis znalazłam w Moim Gotowaniu z września 2007




Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 60 dag cukru


Wykonanie:
Morele umyć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać (nie obierałam). Przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Do garnka wlać ½ szklanki wody, włożyć owoce, zagotować, mieszając. Dodać cukier, gotować aż dżem zgęstnieje. Włożyć do słoików, zamknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.