Był już dżem niezwykły,
a teraz przepis najzwyklejszy na świecie. Ale w prostocie uroda. Jedliśmy już go z naleśnikami z mąki gryczanej i na bułeczkach. W obydwu
wypadkach pychotka. Tym bardziej, że te morelki dostałam od sąsiadki i
są ekologiczne :)
Przepis znalazłam w Moim Gotowaniu z września 2007
Składniki:
1 kg moreli
60 dag cukru
Wykonanie: Morele umyć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać (nie obierałam). Przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Do garnka wlać ½ szklanki wody, włożyć owoce, zagotować, mieszając. Dodać cukier, gotować aż dżem zgęstnieje. Włożyć do słoików, zamknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.