Kategorie

24.08.2009

Chleb śniadaniowy Gordona

Sama do końca nie wiem czy to jest chleb, czy może jakiś rodzaj placka.  W każdym razie Gordon Ramsay nazwał to chlebem, więc niech tak zostanie.  Smak?  No cóż zdecydowanie wyczuwalny jest smak piernika, ale jest cudowny.  Z tego względu nie nadaje się na kanapki z wędliną czy pomidorkiem.  My zjadaliśmy go głównie z dżemem lub twarożkiem z granolą.  No i nie zgodzę się z Gordonem, że się źle przechowuje - u nas przetrwał 3 dni i cały czas był świeży.  Przepis z książki "Łatwe Gotowanie".
A pierwsze zdjęcie dedykuję tym, którzy uwielbiają wąchać.




Składniki:
  • Masło do nasmarowania blachy
  • 3 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g miodu
  • 125 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej „Pięć smaków” (nie dałam)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (termoobieg). Nasmarować blachę (25 x 10 cm) masłem.
Jajka i cukier ucierać w głębokiej misce nad garnkiem z gorącą wodą do momentu aż masa będzie gładka i gęsta. Zdjąć garnek z ognia, ale pozostawić na nim miskę z utartą masą.
Podgrzać miód i mleko w rondlu i stopniowo wlewać do utartej masy. Dokładne wymieszać całość. Wsypać do dużej miski mąki, przyprawy i proszek do pieczenia, a następnie ostrożnie wlać masę jajeczną. Na końcu dodać otartą skórkę pomarańczową.
Przelać masę do nasmarowanej formy i piec 35-40 minut, aż dobrze wyrośnie. Chleb pozostawić w foremce jeszcze 5 minut a następnie przewrócić na drugą stronę i pozwolić ostygnąć w piekarniku. Podawać pokrojony w kromki gdy jest jeszcze ciepły ( na zimno też smakuje wyśmienicie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.