Kategorie

29.12.2009

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z kawą

No cóż nie są to najlepsze ciasteczka jakie zrobiłam, ale mimo to i tak znikają.  Kawa?  Nie czuć jej za bardzo, a szkoda.  A do tego zbytnio trzymałam się przepisu, a dokładniej jednej jego części, i ciasteczka przypaliłam.  Być może bez tego posmaku spalenizny kawa byłaby bardziej wyczuwalna?  Według autora przepisu można je podawać same, lub też z lodami (Źródło "Succesful baking").
Ponieważ jednak kawa w składzie się znajduję mimo wszystko dodam je do "Czasu na Kawę" Majki





Składniki:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 75 g cukru muscovado
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko, rozkłócone
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 25 g kakao
  • 50 g orzechów drobno posiekanych (pekan, włoskie lub laskowe)
  • 50 g czekolady


100 g mąki


Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy. Podgrzać mleko i kawę w garnuszku, aż kawa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Masło i cukier włożyć do drugiej miski. Ubić robotem lub drewnianą łyżką aż będzie puszyste. Dodać miód, jajko, wanilię, kakao i orzechy. Na przemian dodawać mąkę i mleko kawowe po trochu.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać powoli do ciasta aż się dobrze połączy. Nakładać łyżką na blachę w dużych odstępach. Piec 10-12 minut, aż ciasteczka będą ścisłe. Odstawić do ostygnięcia na blasze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.