Składniki na około 5 porcji
na kruszonkę:
- 85 g mąki pszennej razowej
- 85 g uprażonych na patelni płatków migdałów
- 45 g płatków owsianych
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
na owoce:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru
- 750 g truskawek
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, migdały, płatki owsiane, sól, cukier, po czym wlać roztopione masło i dłońmi wymieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki.
Truskawki pokroić na połówki. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok.
Następnie odcedzić sok, zaś owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę.
Crumble piec 35-40 minut w 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.