Kategorie

30.03.2010

Kurczak imbirowy

Uwielbiam dania, których przygotowanie nie zajmuje pół dnia, a efekt jest taki jakbyśmy w kuchni spędzili właśnie tyle czasu.  Kurczak imbirowy z książki Ainsley'a Harriotta jest właśnie takim daniem.  Smak pomarańczy wymieszany z imbirem, miodem i czosnkiem.  Wyobrażacie to sobie?




Składniki:


  • 1 łyżka oleju
  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru, cienko pokrojony
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 225 g pieczarek
  • 2 pęczki cebuli dymki (dałam szczypiorek)



Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć pierś kurczaka, aż się zezłoci. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać miód, sos sojowy, czosnek, imbir, skórkę i sok z pomarańczy i polać tym kurczaka. Piec przez 10 minut, następnie dodać pieczarki i dymkę, wymieszać i zapiekać przez kolejne 10 minut. (ja podsmażyłam pieczarki w czasie gdy zapiekał się kurczak i potem piekłam krócej niż 10 minut).

Kurczaka podawać z ryżem (w oryginale Ainsley proponował ryż kokosowy - ryż gotowany z mleczkiem kokosowym).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.