Uwielbiam dania, których przygotowanie nie zajmuje pół dnia, a efekt jest taki jakbyśmy w kuchni spędzili właśnie tyle czasu. Kurczak imbirowy z książki Ainsley'a Harriotta jest właśnie takim daniem. Smak pomarańczy wymieszany z imbirem, miodem i czosnkiem. Wyobrażacie to sobie?
Składniki:
1 łyżka oleju
4 piersi kurczaka
2 łyżki miodu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 cm korzeń imbiru, cienko pokrojony
skórka i sok z 1 pomarańczy
225 g pieczarek
2 pęczki cebuli dymki (dałam szczypiorek)
Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć pierś kurczaka, aż się zezłoci. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać miód, sos sojowy, czosnek, imbir, skórkę i sok z pomarańczy i polać tym kurczaka. Piec przez 10 minut, następnie dodać pieczarki i dymkę, wymieszać i zapiekać przez kolejne 10 minut. (ja podsmażyłam pieczarki w czasie gdy zapiekał się kurczak i potem piekłam krócej niż 10 minut). Kurczaka podawać z ryżem (w oryginale Ainsley proponował ryż kokosowy - ryż gotowany z mleczkiem kokosowym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.