Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzeń imbiru, cienko pokrojony
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 225 g pieczarek
- 2 pęczki cebuli dymki (dałam szczypiorek)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć pierś kurczaka, aż się zezłoci. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać miód, sos sojowy, czosnek, imbir, skórkę i sok z pomarańczy i polać tym kurczaka. Piec przez 10 minut, następnie dodać pieczarki i dymkę, wymieszać i zapiekać przez kolejne 10 minut. (ja podsmażyłam pieczarki w czasie gdy zapiekał się kurczak i potem piekłam krócej niż 10 minut).
Kurczaka podawać z ryżem (w oryginale Ainsley proponował ryż kokosowy - ryż gotowany z mleczkiem kokosowym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.