Przepis zaczerpnięty z bloga Zapraszam na ciasto
z lekkimi modyfikacjami w postaci polewy. Jak na mój gust muffinki
trochę za suche, ale zyskały na smaku następnego dnia po wyjęciu z
puszki. Były idealne. Muffinki ubrane w papilotki w kaczuszki (zgodnie
z życzeniem zamawiającej jubilatki)
Składniki suche:
220g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
odrobina soli
6 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych
Składniki mokre:
1 jajko
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
kilka kropel aromatu migdałowego
Polewa (opcjonalnie):
tabliczka białej czekolady (ja dałam zwykłą mleczną)+ łyżeczka masła
wiórki kokosowe (ja dałam płatki migdałowe)
Wykonanie:
Wymieszać
w oddzielnych miskach składniki suche i mokre a następnie dodać mokre
do suchych i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i
piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i dodać łyżeczkę masła. Polać muffinki
a następnie posypać płatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.