Kategorie

20.02.2009

Alzacki chlebek ze słonecznkiem

Chyba zaraziłam się pieczeniem własnego pieczywa.  Tym razem pierwszy raz porwałam się na pieczywo razowe.  No i całkiem przez przypadek, a raczej przez moje roztrzepanie, zmodyfikowałam przepis kuchareczki .  Przeczytałam mąka razowa, a nie doczytałam, że pszenna.  W związku z tym zrobiłam chelebek na mące żytniej.  Wyszło przepysznie. Najbardziej smakowały mi piętki:).  Następnym razem wypróbuję też ten chlebek w kształcie proponowanym przez Kuchareczkę, a nie tak jak w oryginale m.in. u lis . 



Składniki:

  • 1 ¾ szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej (ja dałam żytnią)
  • ¾ szklanki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego
  • + 1 roztrzepane jajko i mak (ja dałam ziarna słonecznika i dyni) na wierzch

Wykonanie:

Do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i lekko wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Wsypać mąkę pszenną i 1 szklankę mąki razowej - chwilę mieszać łyżką. Następnie przykryć i zostawić na około 30 minut.
Następnie dodać słonecznik, olej i sól i wszystko wymieszać. Cały czas mieszając stopniowo dodawać pozostałą szklankę mąki razowej, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). W razie potrzeby podsypywać mąką razową.(Osobiście podsypywałam dość dużo, byc może ze względu na zmianę mąki)

Wyrobione ciasto przełożyć do lekko posmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość - około 1½ godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko nacisnąć (odgazować) i zostawić aby odpoczęło około 10 minut. W tym czasie posmarować masłem okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 20 cm (moja miała 26 i była jednak troszkę za duża).

Przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 równe części. Z jednej uformować lekko spłaszczoną kulę i umieścić ją w środku formy. Każdą pozostałą część podzielić na 3 równe części (w sumie będzie ich 6) i ułożyć je w równych odstępach dookoła środka. Przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoją objętość, około 45 minut. Posmarować lekko rozbitym jajkiem, środek posypać dość obficie makiem (lub ziarnami słonecznika i dyni)

Piec w temperaturze 190ºC, aż będzie ładnie zrumieniony - około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.