Składniki:
- 1 i ¼ filiżanki płatków owsianych
- 2 filiżanki mleka
- 1 jajko
- ½ filiżanki mąki pełnoziarnistej
- ¼ filiżanki przyrumienionych na patelni zarodków pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale 1 łyżka, ale to chyba pomyłka)
- 2 łyżeczki słodzika (ja dałam cukier)
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo można dodać cynamon (ja tak właśnie zrobiłam), gałkę muszkatałową lub łyżeczkę ulubionego ekstraktu
Wykonanie:
W średniej misce połączyć płatki, mleko i odstawić na 10 minut. Wmieszać jajko, mąkę, zarodki, proszek do pieczenia, cukier, olej i sól. Wymieszać aż równo się wszystko wymiesza i pozostaną tylko niewielkie grudki. Odstawić ciasto na 30 minut do lodówki.
Rozgrzać nieprzywieralną patelnię, lekko skropioną olejem. Partiami nalewać ciasto (po około ¼ filiżanki na placek) i smażyć przez około 3-4 minuty, aż góra zacznie bulgotać a dół się przyrumieni. Przewrócić i smażyć kolejne 2 minuty, aż będzie brązowe. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.