Autorski przepis Spencera i przyznam, że czekam na kolejne. Placuszki najpierw zjadłam na śniadanie a potem zapakowała i zabrałam resztę do pracy. I to był bardzo pyszny pomysł.
Składniki:
250g zamrożonego, mielonego szpinaku
100g chudego twarogu (można zastąpić ricottą)
10g otrąb owsianych (dałam zarodki pszenne)
25g mąki pszennej typ2000
2 białka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie: Szpinak dobrze odparować na patelni, dodając pod koniec szczyptę soli, pieprzu i świeżo startej gałki. W misce wymieszać twaróg z lekko przestudzonym szpinakiem, dodać otręby (zarodki). Odstawić na 5 minut. Białka ubić na sztywno. Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodać mąkę i pianę z białek, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Rozgrzać dobrze patelnię, pokrytą nieprzywierającą powłoką. Smażyć małe placuszki z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.