Kategorie

22.05.2009

Pomarańczowe bułeczki w polewie krówkowej

Pewnego wieczora oglądaliśmy z mężem kuchnię TV. No i kiedy zobaczyliśmy jak Michael Smith robi te bułeczki wiedzieliśmy, że my też musimy je zjeść. Nie minęło dużo czasu i proszę.  Bułeczki gotowe.  Są przepyszne, przesłodkie, tylko i wyłącznie do dżemu (najlepiej pomarańczowego).  Dzieciaki były zachwycone, my zresztą też.  Nawet dziadki się załapały na bułeczkę i też im posmakowała.  W sam raz na zbliżający się Dzień Dziecka :)  (przepis cytuję ze strony Kuchni TV


 

składniki:

Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1½ szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnych drożdży
  • 30 ml miodu
  • 30 ml oliwy
  • 30 g mleka w proszku
  • skórka z 2 pomarańczy

Polewa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki


Wykonanie:

Wysyp mąkę, płatki owsiane i sól na stolnicę. Zrób pośrodku spore wgłębienie i wlej do niego wodę. Do wody wsyp drożdże i mleko w proszku oraz wlej miód i oliwę. Ostrożnie mieszaj płyn z sypkimi składnikami, zaczynając od miejsca, w którym się stykają, aż ciecz zostanie wchłonięta i zacznie się formować ciasto. Dodaj skórkę z pomarańczy. Zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób kulę z ciasta, włóż ją do dużej naoliwionej miski, przykryj wilgotną czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, aż podwoi objętość. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wsyp cukier na patelnię o średnicy 30 cm i zalej dookoła wodą. Podgrzewaj na dużym ogniu, nie mieszając. Kiedy woda odparuje, a z cukru zrobi się złocisty karmel, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i starannie wymieszaj polewę trzepaczką. Odstaw do ostygnięcia. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i zrób z niego wałek. Pokrój go na 12 części. Ułóż kawałki ciasta na patelni z polewą (ja bałam się troszkę o moją patelnię i upiekłam bułeczki w odkrytym naczyniu żaroodpornym), zostawiając między nimi małe odstępy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 25 – 30 min. Przykryj patelnię dużym talerzem i odwróć do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.