Kategorie

14.12.2009

Racuchy na Wigilię

Racuchy takie podaje się u mojego męża w domu co roku na Wigilię.  Poznałam je prawie 10 lat temu i zakochałam się od razu.  Jeśli Wigilię spędzamy u siebie, a nie u teściów to zawsze już robię te cudo racuszki. Dzieciaki je uwielbiają, dorośli też. A ponieważ co roku dzwonię do teściowej po przepis postanowiłam, że je tutaj pokażę, żebym nie musiała jej męczyć co roku (teraz też już dzwoniłam :) 




Składniki:


  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • (ewentualnie trochę wody)

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:

Przesianą mąkę wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć w części letniego mleka, dodać cukier i wlać to do dołka w mące. Odrobinę mąki wmieszać w rozpuszczone drożdże. Odstawić aż zacznie bomblować. Wymieszać podrośnięte drożdże z resztą mąki, dodając masło, rozbełtane jajka i po troszku letniego mleka, aż ciasto będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany (można ewentualnie dodać odrobinę wody) - najlepiej robić to drewnianą łyżką.

Wyrobione ciasto odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładać łyżką umoczoną w oleju na patelnię na rozgrzany olej i smażyć na złoto z obydwu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik. Podawać posypane cukrem pudrem.

Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne też są pyszne.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam w tym roku, polecam 😉. Najlepsze jednak tuż po usmażeniu 😊

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.