Moje
pierwsze bułeczki. Smakowały wybornie. Z całej porcji wyszło mi 10
sztuk (różnej wielkości) i zostały pochłonięte przez rodzinkę na kolację
i śniadanko następnego dnia. Ksztłaty jak widać przeróżne. Ciasto
rosło jak oszalałe :). A przepis wyszperałam u kasiiii24
Składniki:
400 g mąki razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
14 g suchych drożdży
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
ćwierć szklanki ziaren słonecznika
pół szklanki pestek dyni
Wykonanie: Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem, dynią i słonecznikiem. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 2 łyżki mąki i odstawiamy zaczyn na około pół godziny. Zaczyn dodajemy do mąki, dolewamy ciepłą wodę i ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (miskę przykrywamy ściereczką ). Z ciasta formujemy bułeczki (kształt według uznania) Bułki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.