Kategorie

8.02.2011

Klopsiki kofta w sosie pomidorowo - jogurtowym


Zastanawiałam się w sobotę co zrobić na niedzielny obiad kiedy zobaczyłam wpis Wiosenki i już nie miałam wątpliwości.  Klopsiki są przepyszne a obiad okazał się bardzo sycący.  Podałam je do wyboru z chlebem roti lub kuskusem (chociaż byli i tacy co jedli z tym i tym).  Przepis dodaję do akcji Z Widelcem po Azji.



 
Składniki:

  • 50 dag mielonej jagnięciny (u mnie wieprzowina)
  • 1 cebula starkowana
  • kawałek imbiru o dł. 2 cm, starty
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • 3 łyżki oleju
  • kawałek laski cynamonowej
  • 5 goździków
  • 6 torebek nasiennych kardamonu
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki kukrumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 dag pomidorów z puszki
  • 150 ml tłustego jogurtu


Wykonanie:

Cebulę umieścić na sicie i łyżką wycisnąć z niej sok. Dodać mięso, imbir czosnek, chilli, sól, jajko. Podzielić na 20 równych porcji i uformować z każdej kulkę. Przykryć woreczkiem foliowym i wstawić na 2 godziny do lodówki. Aby przygotować sos należy uprażyć na małej patelni na małym ogniu ziarna kolendry. Zdjąć z patelni i w podobny sposób przygotować kminek. Uprażone przyprawy utrzeć w moździerzu. Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać laskę cynamonu, goździki, kardamon oraz cebulę i smażyć, aż się zrumieni. Wrzucić przyprawy i sól. Smażyć 30 sekund. Dołożyć pomidory, zdjąć z ognia i powoli wlewać jogurt. Umieścić na ogniu, dodać kulki mięsne i zagotować. Dusić ok.1 godziny potrząsając od czasu do czasu patelnią, żeby klopsiki się nie przypaliły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.