Kategorie

25.03.2011

Chleb pszenno-żytni

Robiłam go już kilka razy, chociaż ostatnio sama nie wiem kiedy.  To ulubiony chleb Liski i nic a nic się jej nie dziwię.  Jest troszkę podobny w smaku do naszego ulubionego chleba, chociaż nieco bardziej wilgotny.




Zaczyn:

* 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
* 300 g wody
* 20 g zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

* 230 g mąki żytniej
* 300 g mąki pszennej (dałam razową)
* 400 g wody
* 1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
* 3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka)

Zaczyn

Wieczorem, przed pójściem spać:

Składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby wszystko się połączyło.
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin.

Następnie:

dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, ale nie za długo, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły.

Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi

Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut. Ja spryskuję wierzch olejem.
Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 30 minutach ciasto jest wyrośnięte.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.

Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.