Ekspresowe
w wykonaniu. Zrobione dzisiaj na prośbę mojej córci i z pomocą moich
dzieci, które doskonale się spisały przy przewijaniu faworków. Przepis z
"Kuchni Polskiej" Z. Miętkiewicz.
Składniki:
30 dag mąki
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 jajko
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie wybić je drewnianym wałkiem, rozwałkować jak najcieniej na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pokroić na paski o szerokości 3-4 cm i długość 10 cm. Naciąć wzdłuż każdy środek paska i przewinąć przez nacięcie jeden koniec paska. W garnku rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki partiami z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia i posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.